Afbeelding
Persmoment Natuurpunt en Google
Natuurpunt

Natuurpunt en Google investeren in herstel van natte natuur in Dendermonde

22 mrt 2024
Categorieën
Algemeen
Partnernieuws
Klimaat
Klimaatadaptatie
Wetlands
Biodiversiteit
Google

Vandaag, op Wereld Water Dag, stelden Natuurpunt en Google hun samenwerking voor rond de vernatting van natuurgebied Sint-Onolfspolder in Dendermonde. Gedurende vier jaar zal ingezet worden om bestaande percelen te verbinden met elkaar om zo’n aaneengesloten wetland te realiseren. Dit biedt meer mogelijkheden om de natte natuur te herstellen zoals het verhogen van natuurlijke waterpeilen, biodiverse sloten en vochtige bloemrijke graslanden. Natte natuur of wetlands zijn uitstekende natuurlijke klimaatbuffers die beschermen tegen overstromingen, helpen tegen droogte en de biodiversiteit versterken. 
Google wil tegen 2030 meer water teruggeven aan de natuur dan het binnen het bedrijf verbruikt voor hun datacenters en kantoren en investeert 500.000 euro om dit te realiseren.

De plannen kaderen in het Wetlandplan dat Natuurpunt eerder dit jaar voorstelde. In totaal gaat Natuurpunt tegen 2027 zo’n 1500 ha natte natuur herstellen in 18 van haar gebieden. In Sint-Onolfspolder in Dendermonde gaat het vooral over het deelgebied Meirdam. Dit natuurgebied ligt op het kruispunt van Dender en Schelde en is een van de historische overstromingsgebieden in de Scheldevallei met veen in de bodem. Om dit veen nat te houden en natte natuur te herstellen is het cruciaal om meer water vast te houden in het gebied. 

Vernatten is goed voor het klimaat en de biodiversiteit

“Op basis van een ecohydrologische studie gaan we kleine stuwtjes plaatsen op enkele grachten die toelaten om meer water op te houden en zo ook droogte tegen te gaan”, zegt Bart Dierickx, conservator Sint-Onolfspolder. “Kleine afgravingen en het herstellen van sloten moet de biodiversiteit in en langs de waterlopen bevorderen. Op andere locaties staan inrichtingswerken gepland voor het herstel van bloemrijke, natte graslanden. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het gebied meer water kan vasthouden. Tegelijk zal het gebied bij droogteperiodes een verkoelend effect hebben en zal veen het minder snel droog vallen omdat het grondwater op peil blijft. Als bezoeker kan je op termijn genieten van soorten als blauwborst, ijsvogel, kwartelkoning, vleermuizen, kleine modderkruiper, waterspitsmuis, bever en otter.”

Google investeert mee in de toekomst

Natuurherstel kost geld, maar levert een veelvoud op voor de biodiversiteit, het opvangen van klimaatverandering en voor onze gezondheid en veiligheid. Daarom investeert private partner Google 500.000 euro in het project. "We willen tegen 2030 meer water teruggeven aan de natuur dan we binnen ons bedrijf verbruiken voor onze datacenters en kantoren. In België werken we samen met Natagora en Natuurpunt om het ecosysteem rond de Schelde en de Dender te helpen herstellen. Zo zal het Meirdam-project bij Dendermonde zich richten op het herstel van wetlands door meer en langer water bij te houden", zegt Frédéric Descamps, Data Center Lead voor Google in België. 

Partners

Het project Meirdam is onderdeel van Interreg Blue Transition. Andere partners die samen aan dit project werken zijn Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Polder Schelde Durme Oost, Regionaal Landschap Schelde-Durme en Stad Dendermonde. Samen realiseren we het klimaatadaptatieplan van Vlaanderen en Stad Dendermonde, de uitvoering van het RUP Meirdam en het actieprogramma van Nationaal Park Scheldevallei.

Afbeelding
Logo Interreg Blue Transition

EU